Viles i llibres que no s'acaben

La Vila del Llibre de Montblanc

Dissabte 1 d’abril em passejo pel Carrer Major de Montblanc i des d’una entrada en surt una veu de micròfon que fa un sermó sobre una novetat literària. De fet, ara que m’hi acosto vigilant que els de dins no em vegin per no haver-hi d’entrar, sento que van passant d’un llibre cap a l’altre, sense parar. Ja tinc els peus glaçats (a Montblanc sempre hi fa fred, encara que els montblanquins diguin que no n’hi ha per tant) però encara no em moc. Davant de l’església de Sant Miquel hi ha una noia que recita poemes amb cara de solemnitat i les cadires de davant estan força plenes. Més enllà, a la plaça, a algú que abans he vist pujant dalt de la tarima, se li acudeix fer un crit i no sé quina de les veus se sentirà més.

Una de les parades de la Vila del Llibre de Montblanc | Raquel Estrada
 

Segueixo avançant pel Carrer Major i les parades que hi ha repartides aquí i allà, fins a la Plaça Major, enmig d’un recorregut per tota la vila que va passant pels tallers i activitats que s’hi organitzen. No em puc estar de pensar en La Setmana del Llibre (aquest any ja portarà 35 edicions), tal i com la vivia una nena als anys 90, quan m’acompanyaven a mirar l’ambient i sobretot a firar-me llibres a Barcelona. L’associació d’idees no és pertinent, d’acord, perquè en les Viles hi ha el component de recuperació de territori, i la idea de fira del llibre es deu haver modernitzat. Llavors anàvem de parada en parada una bona estona i acabava fent compres compulsives de llibres que ni coneixia ni tenia idea de com els havia de pair. Aquest vols? Em deia mon pare, entre estranyat i preocupat. I cap a casa. Pujava al cotxe amb un botí de punts de llibre i tríptics que m’endossaven o que jo prenia perquè em servissin de gasolina durant unes setmanes i poder dir que jo també hi havia estat. Però tot plegat havia de valer la pena, perquè no recordo si va ser abans o després d’això, però encara guardem els diplomes dels premis de redacció que donava Coca-cola a estudiants de primària.

Roser Capdevila en un contacontes a la Vila del Llibre de Montblanc | Raquel Estrada

De Viles del Llibre, iniciativa d’una gent que confia en el potencial econòmic del llibre i allò que l’envolta, fins ara en fan a Bellprat, a Cervera i a Montblanc i recullen novetats literàries, llibres de vell i municipis que volen un nou impuls a través de la cultura. També s’hi posa sobre la taula l’actualitat del món editorial i dels que hi intervenen. La Xarxa Literària s’ha començat a estendre i la diversificació de continguts també ha de servir que els usuaris hi puguin trobar allò que els interessa, potser més a prop de casa. Però per tenir les eines per a triar, el que s’ha d’haver fet abans sobretot és llegir, un verb ample. Un dels seus significats més profitosos el tenim al lloc més còmode que trobem: així és com vaig entrar a Vés on et porti el cor, de Susanna Tamaro, el que més recordo dels que em van comprar en aquelles Setmanes de Llibre, i això que encara no me l’he acabat mai.

Ornamentació del carrer a la Vila del Llibre de Montblanc | Raquel Estrada

Comentaris

envia el comentari