Empedreïda

Un dia d'aquests, conduïa sota els efectes del primer cafè, escoltant a la ràdio aquell que m'agrada quan diu el que vull sentir i, quan no, canvio d'emissora uns quants dies fins que m'ho torna a dir, i el vaig veure a la meva dreta, taronja encès. I allò que tirava amunt, en un alçament que potser hi haurà un dia trist que et desafiarà de manera dolorosa, no és més que el patró que, fins ara, es repeteix cada dia a tot arreu, i potser hi serà uns tres mil milions d'anys més. Penso en el sol, junt amb una sèrie d'elements bastant necessaris perquè, com a mínim, la gent que ja té prou feina a viure cada dia, tingui una normalitat a la qual aferrar-se quan es mouen per causes que els afecten de ple o per d'altres que senzillament els commouen, un dia darrere l'altre, a vegades durant anys, amb els parèntesis que calgui, però tornant-hi.

Portada d'Esperança dins la foscor (Angle Editorial, 2017)

Segur que aquell matí em vaig mirar la sortida de l'astre, de cua d'ull, però amb aquella intensitat, pel llibre que acabava d'arreplegar de l'activista, historiadora i escriptora estatunidenca Rebecca Solnit. Esperança dins la foscor (originalment Hope in the Dark, 2015), traduït per Bel Olid, et planta alguns activismes socials davant la cara - Seattle, Occupy Wall Street, el zapatisme, els drets humans en general i el mateix feminisme, fins a arribar al que vol fer front al canvi climàtic, que, per l'autora, té a veure amb moltes de les altres lluites. També hi tenen lloc aquelles mobilitzacions espontànies que, per ella, demostren que la solidaritat i la bona organització són més probables que el caos davant de les desgràcies. He anat llegint el llibre empedreïda i absorbint a poc a poc fets i arguments, que són el resultat de converses recollides durant dècades. La seva tesi hi flueix de manera natural i lògica, sobretot si en algun moment t'has sentit part d'algun moviment social, si l'has vist créixer i t'has interessat per contrastar-ne cada resultat. Si alguna vegada has caminat al costat de milers de persones en una marxa pacífica clamant per alguna justícia, i després de l'eufòria de l'èxit per la comunió que heu viscut, t'indignes per la falta de ressò als mitjans o la tergiversació del que ha passat, potser t'anirà bé saber és que els resultats de la mobilització difícilment són immediats i que caldrà que persisteixis. Si això ja ho sabies, segurament també et deus haver fixat que el poder establert té diverses formes de desprestigiar el que facis si no li ets favorable, i que una de les seves favorites és la de la por, fent creure que el canvi que vols no és bo i que és impossible d'assolir.

Solnit encara va més enllà i tot el que va dient et pot sonar com si també ho haguessis viscut: no n'hi haurà prou amb no deixar-te convèncer pels aliens al teu moviment, també hauràs de fer front al pessimisme dels que, des de dins, es desanimin per qualsevol dificultat o menyspreïn cada petita victòria que aconseguiu. Per això cal que cadascun dels activistes n'agafeu les regnes i vetlleu perquè, com a mínim cada petit guany no es perdi, que s'implementi gràcies als que no oblidareu mai allò que heu pogut fer. I, si es perd, després de tot, -dic jo- que haureu de tornar a començar, perquè sou qui éreu amb més experiència, i encara esteu vius. Potser mirareu als costats i hi trobareu amigues que no hauríeu dit mai que ho serien, però que s'han sumat a la vostra causa o demanen justícia per a la vostra causa i així fan trontollar velles definicions del que sou, les paraules clau que semblaven sustentar-la. L'autora, en aquest llibre, és crítica també amb el que s'entén com "l'esquerra" purista, ara prefereix utilitzar el concepte de radical (que va a l'arrel) o activista, fins que no trobi paraules per definir-ho més bé. Al final, compten els que encara hi són, els que sabeu que encara voldrien ser-hi, han vingut més tard, o al darrer moment per convenciment. I haureu de recordar que aquest sol que, quan surt, surt per tothom, no fa concessions als que tenen raó: serà sempre vostra la continuïtat de la lluita.

 


Comentaris

envia el comentari